Om restaurangen Meny Catering Boka bord Nyheter Kontakt
 

 

Vad är Mjöd?

Det lättaste sättet att beskriva mjöd för en person som inte är insatt i begreppet, eller som aldrig har smakat riktig mjöd, är att kalla det ett honungsvin, eftersom det, även om det inte är ett helt korrekt begrepp*, i mångt och mycket beskriver mjöds karaktär.

När man tillverkar mjöd, använder man ofta samma tekniker som för vin; den stora skillnaden är att man jäser honungsvatten (även kallat honungsmust) istället för druvsaft. Honung och druvsaft har dessutom många likheter i deras sammansättning, eftersom de innehåller ungefär lika stora delar fruktsocker och druvsocker.

Mjöd kan smaka och se ut på många olika sätt beroende på, bland annat, hur stor andel vatten och honung man använder**, eller om det tillsatts frukt***, bär***, kryddor****, eller malt***** för smakens skull. Men överlag kan de flesta mjöd till både färg och smak jämföras med ett väldigt sött, lättdrucket och lent vitt vin, sherry, eller dessert vin, där smaken av alkohol är väldigt väl dold.

Även alkoholhalten i mjöd är snarlik de flesta vin, och brukar ligga mellan 10-16 %vol, även om vissa mjöd kan vara betydligt svagare eller starkare än så.

Men det går inte att likställa mjöd och vin, för det är två olika sorters drycker, vilka båda har sina egna kvalitéer och traditioner. De flesta mjöd är mycket mer söta och lättdruckna än de flesta vin, och lämpar sig därför kanske bättre till fest än som komplement till mat. Den som druckit mjöd, kan kanske förstå varför det prisats som gudarnas dryck i så många kulturer, för, till skillnad från öl och vin, är det ingenting man behöver "lära sig" att dricka; de som älskar det, älskar det ofta redan första gången. Det görs självklart också torrare mjöd, och mjöd med mer komplicerade smaker, som lämpar sig väldigt bra till mat, eller ren njutning, och även många fler typer av mjöd, vilka alla lämpar sig olika bra, till olika tillfällen.

Det bör också sägas att det råder, i Sverige, en del missuppfattningar om vad mjöd egentligen är för någonting. Detta är på grund av att mjöd, i Sverige, till väldigt stor utsträckning, associeras med vikingar, eller, "den där drycken vikingarna drack". Den som inte känner sig riktigt säker på vad mjöd är, tänker sig kanske att vikingarna drack någon form av öl i stora mängder vilket de säkert också gjorde men detta kan inte likställas med mjödet, som var något helt annat, och mycket exklusivt. Både begreppet "öl" och begreppet "mjöd" fanns nämligen redan på den tiden. Missuppfattningarna har även förstärkts, en del, på senare tid, eftersom det, i Sverige, säljs ett antal öl med tillsatt honungsarom, som marknadsfört sig på vikingaimagen genom att kalla sig mjöd. Dessa honungsöl*, innehåller ofta inte speciellt mycket honung, vilket gör att det definitionsmässigt är svårt att klassa dem som mjöd; möjligen kan de klassas mölska eller bragott*****. De smakar ungefär lika mycket mjöd som de smakar champagne. Därmed inte sagt att ett honungsöl inte kan vara gott; det är helt enkelt bara en annan typ av dryck.


*Eftersom vin görs av vindruva, kan ju något som inte görs av vindruva inte kallas mjöd. Av samma anledning kan man inte kalla något som inte görs av honung för mjöd, eftersom mjöd görs av honung. Med den här tolkningen, blir ett honungsvin, rent ordagrant, ett vin (av druvor) med tillsatts av honung, och honungsöl, blir ett öl (av malt) med tillsats av honung. Ordet 'honeywine' används ibland officiellt som en beskrivning av mjöd på engelska, men det är också svårare att misstolka än honungsvin, eftersom man inte säger 'winegrape', utan bara grape, om vindruva.
**I Polen är det väldig variation på balansen mellan honung och vatten i olika mjöd, och det är främst utefter detta man klassificerar olika typer av mjöd.
***Mjöd där frukt eller bär använts i framställningsprocessen kallas i engelsk-språkiga länder för Melomel.
****Kryddat mjöd kallas i engelsk-språkiga länder för Metheglin.
*****Mjöd gjort på en blandning av honung och malt, kallas i engelsk-språkiga länder för braggot, eller bragget. Enligt de krav Internationella Mjödsamfundet (IMA) har, måste en braggot bestå av minst 20% honung, men andra hävdar att de ska bestå av minst 50% honung. Det svenska ordet för detta är mölska.

(En stor del av texten och informationen om mjöd har vi  hämtat ifrån mjödhamnen.)