Om restaurangen Meny Catering Boka bord Nyheter Kontakt
 

 

Mjödet Mytomspunna Egenskaper

Afrodisiakum
Det finns myter om att mjöd, liksom rosor och choklad, har en sensuellt och sexuellt stimulerande effekt. Huruvida detta stämmer eller inte finns det nog ingen som vet säkert, men bara antydan om att det skulle kunna vara en så kallad kärleksbrygd ger ju tanken på att det är så en viss stimulans när man dricker det. En populär myt som sprids just nu är att ordet 'honeymoon' (smekmånad på svenska) har sitt ursprung i att de nygifta förr i tiden (exakt vilken tid och plats det sägs härstamma ifrån brukar variera) erbjöds mjöd i en hel månad av brudens fader efter bröllopet. Det finns inga belägg, vad jag känner till, för detta, men att en sådan myt sprids säger kanske en del om att mjödälskare gärna förknippar mjöd med just älskande.

Medicinska egenskaper
I många europeiska länder heter honung och mjöd "med", ur vilket ordet medicin antagligen har sitt ursprung. Honung, och mjöd, har under lång tid associerats, och associeras än idag, med vissa medicinska egenskaper, och ses ibland till och med som en allomfattande mirakelkur. Sant är att honung har väldigt speciella egenskaper, av vilka alla inte är kända, och även att koncentrerad honung har en tendens att effektivt ta död på bakterier och jästkulturer som försöker att bildas i den. Många av de medicinska egenskaper som honung har kan säkert även tillskrivas mjödet. Det skulle krävas extensiv forskning för att ta reda på hur effektiv mjöd är som hälsodryck, men historiskt sett så har mjöd ansetts som en sådan, och kryddades ofta med läkande örter. En bra sammanfattning av honungens olika medicinska egenskaper kan man finna här.

Poetiska egenskaper
I Eddan omskrivs det så kallade skaldemjödet, vilket sägs ge visdom och förmåga att dikta till den som dricker av det. Mjödet i berättelsen har dessa egenskaper på grund av att det tillreddes av honung och jätten Kvasers blod (Kvaser var en skald som dessutom var känd för sin vishet). Berättelsen om skaldemjödet är väldigt lång, men slutar med att Oden får med sig det till valhall, och ger det i gåva till asar och män som förstår sig på att skalda. Huruvida det här har något med verkligt mjöd att göra får man väl tolka lite hur man vill, men alkohol i blodet ger ju som bekant i alla fall ofta större villighet till att skalda i olika bemärkelser. Detta gäller dock knappast bara mjöd. Att mjöd skulle ge vishet, är nog än mer tvivelaktigt, men det är en trevlig myt hur som helst.